Piackutatás

Klasszikus piackutatási módszerek

Mélyinterjú

A személyes találkozó során egy jól képzett kérdező személlyel (biztos) beszélget a megkérdezett, amelynek során feltárja motivációit, nézeteit és érzéseit az adott témával kapcsolatban. Szakértői interjú során egy tématerület szakértőjével, vagy vállalati döntéshozóval történik a megkérdezés, ezáltal a vállalati oldal vizsgálatára is lehetőséget nyújt.

Fókuszcsoport vizsgálat

Speciálisan kiválogatott tagokból álló, kisebb elemszámú csoporttal, célzottan vizsgáljuk az adott problémát úgy, hogy a miértekre keressük a választ. Önálló kutatásként, de nagy elemszámú megkérdezések kiegészítéseként is kiváló eredményeket biztosít.

U

Megfigyelés (mystery shopping – próbavásárlás)

Ezzel az egyre gyakrabban alkalmazott megfigyeléses módszerrel a vállalatok mindennapi munkafolyamatainak megfelelőségéről és az alkalmazottak munkavégzésének színvonaláról, valamint az ezekhez a területekhez tartozó esetleges problémákról nyújtunk adatokat a vállalat számára.

k

Kérdőíves megkérdezés

Személyesen, telefonon és online is végzünk nagy elemszámú kérdőíves megkérdezéseket. Az országos kérdezőbiztosi hálózat segítségével, hazánkra vonatkozó reprezentatív minta kialakítása is lehetséges a válaszadók lakásán történő megkérdezéssel. Kérdőíves megkérdezéseink során nagy figyelmet fordítunk a véletlenszerű mintavételre is, az eredmények relevanciája miatt.

y

World of Mouth

A piaci bevezetésre váró, vagy a bevezetés első pillanatában lévő termék esetében, a lakossághoz (háztartások) kiszervezett termékminták tesztelését és azok továbbajánlását végezzük el. Ha elégedettek a termékkel, tovább ajánlják annyi embernek, amennyinek csak tudják, ezáltal ismertté válik a termék (szájreklám). Abban az esetben, ha 100 tesztelő „csak” 20 embernek ajánlja tovább, 2000 elérést generál rövid idő alatt. A bevezetési szakaszban a terméket vásárló „innovátor” fogyasztói csoport irányított elérésével, az ő véleményükre hallgató „korai elfogadók” csoportjára is lehet hatni, így tömegek ismerik meg a terméket rövid idő alatt. A lojalitás kialakulása és a terjesztés mellett kiemelkedően fontos, hogy új ötletek szerzése (és egy új innovációs ciklus) is megvalósítható általa.

Új/Újszerű piackutatási módszerek

w

Co-Creation (Közös értékalkotás a fogyasztókkal)

A módszer segítségével a fogyasztókkal közösen dogozunk ki és tökéletesítjük egy termék, vagy szolgáltatás ötletét, koncepcióját és prototípusát.

Netnográfia (Online, karosszék-etnográfia)

Internetes felületeken (blogok, fórumok, közösségi oldalak csoportjai, stb.) figyeljük meg a fogyasztókat, aktivitásaikon keresztül tárjuk fel többek között ismereteiket, attitűdjeiket és igényeiket (fogyasztói insights). A magas know-how tartalmú módszer legfontosabb előnye, hogy a fogyasztók a számukra legkényelmesebb környezetben, objektíven “nyilatkoznak”.

Tekintetkövetés szemkamerával

A vizsgált felületen (online-, nyomtatott felület, boltbelső, polckép, csomagolás) követni tudjuk a szem mozgását és megállapítjuk, hogy az elhelyezett elemek a megfelelő logikai sorrendben kerülnek-e megtekintésre, valamint melyek azok az elemek, amelyek megragadják a figyelmet, melyek azok, amelyek elkerülik a tekintet mozgását, ezáltal optimalizálni tudjuk a felületet, hogy az a lehető leghatékonyabb legyen.

Crowdsourcing

Saját felületünkön (www.crowdfood.eu), hirdethetők meg különböző projektek (termékötlet- és csomagolástervezet, vagy akár reklám sztori kialakítása, stb.), amelyek kidolgozására pályázókat vonhatunk be. A beérkezett pályamunkák közül a megbízó választhatja ki a számára legmegfelelőbbet és a nyertes pályázó díjazásban részesül. Ezáltal nagy mintán végezhető el számos kutatás, és a megbízó számára rugalmasan és gyorsan optimalizálható eredményeket biztosít.

Big data elemzések

A módszer a nagy adatbázison alapuló elemzéseken nyugszik, amely speciális elemzési módoknak köszönhetően az eredmények hatékony, jellemzően vizuális ábrázolására nyújt lehetőséget.

Projektív technikák

A klinikai pszichológián alapuló módszer alkalmazásával olyan értékes kutatási eredmények szerezhetőek meg, amelyek más kutatási módszerekkel nem kerülnek a felszínre.

Néhány ajánlott piackutatási terület

 • Termékfejlesztés (innováció)
 • Koncepció tesztek
 • Ár meghatározása
 • Termékek különböző paramétereinek tesztelése
 • Termék életciklus szakaszának meghatározása
 • Termékminőség iránti fogyasztói elvárások
 • Ízérzetek kétirányú bírálata kettőnél több minta segítségével
 • Csomagolás- és íz teszt
 • Lakossági megkérdezések
 • Vállalati megkérdezések
 • Kommunikációs terv kialakítása
 • Vásárlóhelyi megkérdezések
 • Szemkamerás vizsgálat
 • Közös értékalkotás a fogyasztókkal
 • Közösségi ötletbörze (crowdsourcing)
 • Netnográfia

Dolgozzon Velünk!

Vegye fel velünk a kapcsolatot, hogy többet megtudjon szolgáltatásainkról, illetve személyre szabott ajánlatot kaphasson. Töltse ki a következő mezőket, és amint megkapjuk üzenetét, kapcsolatba lépünk Önnel.